NOVEMBER 2020

6 - 8 nov: The Night Shift | Gouvernement, Opera Ballet Vlaanderen, Gent (BE)

Decoratelier is een langlopend project in constante ontwikkeling van autonoom kunstenaar in residence Jozef Wouters. Vanuit een oud fabriekspand in de Manchesterstraat 17/19 in Molenbeek bouwt de scenograaf verder op INFINI 1-15, een voorstelling waarmee hij op Kunstenfestivaldesarts 2016 de grote zaal van de KVS inpalmde. Decoratelier Jozef Wouters functioneert als een toegankelijk kunstenaarsatelier, waar ruimte is voor zowel decorbouwers als publiek, discipline overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment.

Decoratelier is een ruimte die onderdak geeft aan de diverse vormen van samenwerking en arbeid die eigen zijn aan mijn werk. Ruimte wordt er uitgeprobeerd, gesprekken vinden plaats in hout, ijzer en karton. Het is een permanente plek voor het bouwend zoeken naar de steeds veranderende ruimtes waarin kunst-, denk- en handwerklieden elkaar ontmoeten.” (Jozef Wouters)

> Meer info over Jozef Wouters

Underneath Which Rivers Flow

Globe Aroma & Decoratelier Jozef Wouters

“Op een dag hing er plots een grote banner op de gevel van Decoratelier, met daarop een virtueel toekomstbeeld van de buurt. Het atelier en de omgeving ervan waren vervangen door een groot park. Diezelfde dag ontmoette ik een groep mensen van Globe Aroma en we besloten een gat te graven naar dat toekomstige park dat nu nog een oud fabriekspand is. In de enorme leegte leerden we elkaar luidop te bouwen: een vorm van maken waarbij spreken, dromen en bouwen tegelijk plaatsvinden. Geleidelijk aan kreeg een ander park vorm, een park waarin herinnering en verbeelding door elkaar lopen, een geheime tuin met veel schaduw en een wirwar van grijze zones. Ik begrijp er nog weinig van, maar het lijkt een plek te worden waarin mensen zelf kunnen kiezen nu eens zichtbaar en dan weer onzichtbaar te zijn, en dat middenin de stad.” (Jozef Wouters)

Een jaar lang werkte Decoratelier Jozef Wouters samen met Open Kunstenhuis Globe Aroma aan Underneath Which Rivers Flow. Een groep vrouwen en mannen – bouwers, dichters en dromers – kwam wekelijks samen in Decoratelier in Molenbeek. Samen bouwden ze er verhalen, een geheime tuin vol wormgaten naar onvermoede werelden.

Lees hier een beschouwende tekst van Guy Gypens over de bredere context van het project.

Bekijk hieronder een interview met Bushra Lamsyeh en Jozef Wouters.

CREDITS

Building Poets Barry Ahmad Talib, Ali Alkrizi, Mimouna Amri, Mbarek Bouallaga, Zohir Boumelha, Sekou Coumbassa, Chantal Gyselinx, Idris Hassan Hardi, George Khuroshvili, Bushra Lamsyeh, Soumaya Mahroug, Shilemeza Prins, Randy Renders, Marie-Ange Sibi, Ifrah Yusuf Magan, Tahar Zadam

Artistieke leiding Jozef Wouters
Artistiek medewerker Jeroen Peeters
Dramaturgie Vladimir Miller
Decoratelier Menno Vandevelde (technical director), Lukas Geerens, Jan Rymenants, Willem Rys, Koen Schetske, Vic Van den Bossche, Siemen Van Gaubergen, Casper van Overschee
Film Robbrecht Desmet
Licht Michiel Soete
Geluid in samenwerking met Vincent Malstaf
Productiemanagement Penelope Desloovere, Brecht Theunis, Camille Thiry, Ewoud Vermote

Productie Damaged Goods, Globe Aroma
Co-productie Kaaitheater, Netwerk Aalst

Speciale dank aan Saïd Amrawu, Alex Cepile

Dank aan Thomas Collier, Wannes Cré, Philip Delbecque, Pieter Dumoulin, Marlies Jacques, Sirine Jen, Lila John, Sanae Khamlichi, Ferre Marnef, Hana Miletic, Kristof Vande Walle (M – Museum Leuven), Sarah Vanhee, Nathanael Van Hoecke, De Lork vzw, Gemeente Molenbeek, L’Escaut Architectures, WijkAntenne de Quartier

'Underneath Which Rivers Flow' is onderdeel van de tweejarige samenwerking tussen Netwerk Aalst en Jozef Wouters in het kader van het programma 'The Unreliable Protagonist' (2017-2019). Dit project werd vanuit Netwerk Aalst opgevolgd door Els Silvrants-Barclay.

© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Illias Teirlinck
© Pieter Dumoulin
© Pieter Dumoulin
The Soft Layer

Decoratelier Jozef Wouters & Vladimir Miller

Op uitnodiging van Dream City - de Tunesische Biënnale voor performancekunst - ging Jozef Wouters op residentie in het Dar Bairam Turki gebouw in de oude binnenstad (Medina) van Tunis. Daar vroeg hij de inwoners hoe zij de toekomst van dit oude gebouw zien. Een ding was bijna iedereen het over eens: de toekomst van de Medina en van Dar Bairam Turki is een gerestaureerde versie van zichzelf. Maar welke versie van het verleden moeten we selecteren voor deze nieuwe toekomst, en hoe maak je die keuze? Wanneer de enige denkbare toekomst het verleden is, waar zijn we nu dan?

Jozef Wouters en zijn artistieke partner Vladimir Miller verzamelen deze conflicterende ideeën rond restauratie in een proces dat lagen toevoegt aan het gebouw in plaats van deze te verwijderen. Samen met de Tunesische artiesten Amira Chebli, Hichem Chebli en Fatma Ben Saïdane voeren ze een beeldrijke restauratie uit. De groep omarmt de chronologische complexiteit van architectuur, en stelt de vraag hoeveel versies van zichzelf een gebouw kan dragen zonder te barsten.

Na de première in Tunis brengt de groep deze actie naar andere locaties, waarvan Vooruit de eerste in rij is.

gecreëerd met en uitgevoerd door (nightshift) Fatma Ben Saïdane, Amira Chebli, Hichem Chebli, Vladimir Miller, Jozef Wouters (dayshift) Ahmed Ayari, Kais Ben Rejeb, Valérie Bikok, Manoubi Cherif, Emna Hamdi, Laila Missaoui I kostuums Lila John I geluid in samenwerking met Milan Warmoeskerken I technisch leider Menno Vandevelde I technisch assistenten Aziz Romdhani & Syrine Chekili I productieteam Aisha Zaied, Selma Ben Gaied & Insaf Mejri I dank aan Jeroen Peeters I productie Dream City Tunis, L’Art Rue, Damaged Goods I co-productie Arts Centre Vooruit

© Syrine Chekili
© Pol Guillard
© Pol Guillard
© Dream City Tunis
© Pol Guillard
© Vladimir Miller
The Unbuilt School of Architecture

Decoratelier Jozef Wouters

The Unbuilt School of Architecture is een school zonder schoolgebouw. Het kent een tijdelijk bestaan en moet elke keer opnieuw worden opgebouwd door een groep mensen die samenkomen rond een bepaald thema. De school werd voor de eerste keer opgericht in de context van het Free School-programma van Kunstenfestivaldesarts. Daarvoor nodigden Jozef Wouters, de medewerkers van het Decoratelier en het collectief Leaving Living Dakota een kleine groep deelnemers (muzikanten, dansers, ontwerpers…) uit om een eigen nachtclub te bedenken, te ontwerpen, te bouwen én te openen. Wat voor ruimte ontspruit er uit onze collectieve verlangens? Of moeten we ons concentreren op tegenstrijdige verlangens? Hoe zichtbaar of onzichtbaar willen we zijn? Welke andere vormen van openbare ruimte kunnen we bedenken? Kan architectuur een geheim bewaren?

CREDITS

In samenwerking met: Leaving Living Dakota (Célia Wu-tangu and Golce Dabanna) and Steven Jouwersma

Participanten: Irène Bouzin, Melissa Jin, Maru Kay, Gülce Padem, Clemence Marin, Vesara Molla, Maria Muehombo, Benjamin Munix, Maria Mushtriev, Charlotte Nagel, Isabelle N’diaye, Joris Perdieus, Mariagiulia Serantoni, Marion Stucky, Erik van de Wijdeven, Elina Valdmane, Lizzy Vandierendonck, Ode Windels

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Decoratelier Jozef Wouters, Damaged Goods
Met de steun van: SAU/MSI urban development corporation

© Laura Van Severen
© Laura Van Severen
© Laura Van Severen
Building Out Loud

Building Out Loud is een vorm van improviserend bouwen, waarbij schetsen, maken, verbeelden en spreken tegelijk plaatsvinden. Meer dan een benaming voor een bepaald project, is het een overkoepelende werkvorm die verschillende projecten en ruimtes overspant.

© Ewoud Vermote
Ruimte voor 'LILA & JOHN: A Fashion Performance.' Oktober 2018 in Decoratelier.
© Ewoud Vermote
Ruimte voor ‘LILA & JOHN: A Fashion Performance.‘ Oktober 2018 in Decoratelier.
© Ewoud Vermote
Ruimte voor ‘LILA & JOHN: A Fashion Performance.‘ Oktober 2018 in Decoratelier.
© Ewoud Vermote
Ruimte voor ‘LILA & JOHN: A Fashion Performance.‘ Oktober 2018 in Decoratelier.
© Jozef Wouters
Ruimte voor ‘Momentum #3‘ van d e t h e a t e r m a k e r. Oktober 2018 op het dak van deSingel, Antwerpen.
© Leontien Allemeersch
Ruimte voor ‘Momentum #3‘ van d e t h e a t e r m a k e r. Oktober 2018 op het dak van deSingel, Antwerpen.
© Elsemieke Scholte
Ruimte voor ‘Momentum #3‘ van d e t h e a t e r m a k e r. Oktober 2018 op het dak van deSingel, Antwerpen.
INFINI

Decoratelier Jozef Wouters

INFINI is een lopend onderzoek van Decoratelier Jozef Wouters. Centraal staat de bevraging van de klassieke theatermachine en haar perspectivische decors. Het project ontstond in de Brusselse KVS, waar Wouters in 2016 met zijn toenmalige Decoratelier aan de voorstelling INFINI 1-15 werkte, opgebouwd rond de vraag "Welke ruimtes moeten we vandaag in het theater tonen?". Veertien kunstenaars gingen in dialoog met Jozef Wouters en Decoratelier, en elk gesprek leverde een infini op: een eigen interpretatie van de geschilderde achterdoeken die in de klassieke schouwburg met trekken worden neergelaten, als horizon voor de verbeelding.

Vandaag is INFINI 1-16 niet zozeer een voorstelling, dan wel een groeiende verzameling decors die elk, en al dan niet afzonderlijk van elkaar, hun eigen verhaal vertellen. Zo wordt INFINI #5 van de Palestijnse theaterauteur- en regisseur Rimah Jabr in 2018 getoond in Gent, Ramallah, Lissabon en Oostende.

Ook de publicatie INFINI 1-15 is een uitloper van het Infini-project; een vertaalslag van scenografische ruimte en beeld naar woord en lay-out. Het boek werd in september 2017 gepresenteerd in het Decoratelier van Wouters, waar voor de gelegenheid ook alle vijftien infini’s een plaats kregen.

© Phile Deprez
Infini 1-15
© Phile Deprez
Infini 1-15
© Jozef Wouters
Creatie 'Infini #5' in Decoratelier
Publicatie 'Infini 1-15'
© Laura Van Severen
Boekpresentatie 'Infini 1-15'
© Laura Van Severen
Boekpresentatie 'Infini 1-15'
Infini #5

Rimah Jabr & Decoratelier Jozef Wouters

Dear Rimah,

Because we might not have time to talk (about art) tonight, I thought it made sense to write you a letter with some questions that I had while thinking about tunnels and endlessness, two topics that I remember from our short talk in the Decoratelier in Brussels. I am curious to know why the space of a tunnel is important to you. What is it about tunnels that makes it an environment for a story, like you told me, about people being stuck?

Jozef Wouters, Nablus, 14 augustus

Scenograaf Jozef Wouters schreef een brief aan de Palestijnse theaterauteur -en regisseur Rimah Jabr. Welke ruimte of landschap wil zij vandaag verbeeld zien in het theater? Welke ruimte moet zijn Decoratelier voor haar bouwen? Hun correspondentie vertrekt vanuit enkele foto’s van tunnels onder de Gazamuur en transformeert geleidelijk aan in hout, doek en verf. De combinatie van het uiteindelijke decor met een brief van Rimah Jabr, levert een even scherpe als fantasierijke observatie van een situatie die zich slechts in haar absurditeit laat vatten.

Infini #5 werd gecreëerd naar aanleiding van Infini 1-15, de voorstelling van Decoratelier die vijftien kunstenaars samenbracht onder de vraag welke ruimte of landschap zij vandaag verbeeld willen zien in het theater.

tekst Rimah Jabr / scenografie Jozef Wouters / dramaturgie Jeroen Peeters / licht Ken Hioco / technische leiding Menno Vandevelde / productieleiding Celine van der Poel / decoratelier Ryma Merghoub, Stijn Maes, Tim Vanhentenryck / productie Decoratelier Jozef Wouters, Damaged Goods / met dank aan Dries Douibi, Bruno Forment, Ine Craenhals, Chris Keulemans en KVS (Brussel)

© Jozef Wouters
© Jozef Wouters
© Jozef Wouters
Scenografieën

Naast eigen werk en projecten, creëert Decoratelier Jozef Wouters ook scenografieën in samenwerking met verscheidene makers en artiesten.

© Laura Van Severen
Scenografie in samenwerking met Florian Fischer voor de voorstelling 'To Name Herstory' (2018). Uit hun gesprekken ontstond een intuïtieve ruimte, spelend met waarheid en fictie.
© Laura Van Severen
Scenografie in samenwerking met Radouan Mriziga voor de voorstelling '8' (2018). Samen transformeerden ze het Decoratelier in een ruimte die werkt als een machine met twee dansers in het hart.
© Tine Declerck
Scenografie in samenwerking met Christophe Meierhans voor de voorstelling ‘Trials of Money‘ (2018).
© Laura Van Severen
Scenografie in samenwerking met BOG. voor de voorstelling ‘KID.‘ (2017)

© Damaged Goods — info@damagedgoods.be — +32 (0)2.513.25.40

Underneath Which Rivers Flow
The Soft Layer
The Unbuilt School of Architecture
Building Out Loud
INFINI
Infini #5
Scenografieën