Over

Jozef Wouters (BE, 1986) is scenograaf, theatermaker en beeldend kunstenaar. Wouters’ carrière in de podiumkunsten verliep van dans- en theatergezelschap fABULEUS via Scheld’Apen, d e t h e a t e r m a k e r en a.pass, alvorens met Decoratelier een eigen structuur op te richten voor de productie van zijn werk.

Dit werk verhoudt zich vaak tot een specifieke locatie, zoals All problems can never be solved (2012) in de Modelwijk in Laken of het Zoological Institute for Recently Exctinct Species (2013) in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen. Op Kunstenfestivaldesarts 2016 palmde hij met INFINI 1-15, een voorstelling van zijn toenmalige Decoratelier, de grote zaal van de Brusselse KVS in. Samen met Meg Stuart/Damaged Goods en dramaturg Jeroen Peeters werkte hij in 2017 aan de locatieprojecten Atelier III en Projecting [Space[. In 2018/19 werkte Wouters samen met Open Kunstenhuis Globe Aroma aan het project Underneath Which Rivers Flow, dat in première ging tijdens Performatik 19 (Kaaitheater). Later dat jaar ging ook The Soft Layer, Wouters meest recente creatie, in première op het Dream City festival in Tunis. Naast eigen werk ontwikkelde Jozef Wouters scenografieën voor onder andere Meg Stuart/Damaged Goods, Thomas Bellinck, Benny Claessens en Michiel Vandevelde.

Sinds 2017 maakt scenograaf Jozef Wouters structureel deel uit van Damaged Goods. Hij zet verschillende projecten op, met als uitvalsbasis zijn Decoratelier in Molenbeek. In 2023 maakt hij een productie met Toneelhuis. In 2023-2027 is hij kunstenaar in residentie bij kunstencentum VIERNULVIER. In 2023-2024 heeft hij een fellowship bij PACT Zollverein, waarmee hij onderzoekt hoe bosbeheer een model kan zijn voor de omgang met stedelijke publieke ruimte.

.> jozefwouters.be

Sinds 2017 maakt scenograaf Jozef Wouters structureel deel uit van Damaged Goods. Als autonoom kunstenaar in residentie zet hij er gedurende vijf jaar verschillende projecten op, met als uitvalsbasis zijn Decoratelier in Molenbeek.

Vanuit dit oud fabriekspand bouwt hij verder op INFINI 1-15, een voorstelling van het Decoratelier waarmee hij op Kunstenfestivaldesarts 2016 de grote zaal van de KVS inpalmde. Decoratelier Jozef Wouters is een toegankelijk kunstenaarsatelier, waar ruimte is voor zowel decorbouwers als publiek, disciplineoverschrijdende samenwerkingen en ruimtelijk experiment.

Decoratelier is een ruimte die onderdak geeft aan de diverse vormen van samenwerking en arbeid die eigen zijn aan mijn werk. Ruimte wordt er uitgeprobeerd, gesprekken vinden plaats in hout, ijzer en karton. Het is een permanente plek voor het bouwend zoeken naar de steeds veranderende ruimtes waarin kunst-, denk- en handwerklieden elkaar ontmoeten.” - Jozef Wouters

Een eerste project dat vorm kreeg binnen deze muren was het locatieproject Atelier III (2017), in samenwerking met Meg Stuart/Damaged Goods en dramaturg Jeroen Peeters. Dit werd gepresenteerd in het Decoratelier tijdens Performatik 17 (Kaaitheater). In 2018-19 werkte Decoratelier samen met Open Kunstenhuis Globe Aroma aan Underneath Which Rivers Flow, een project dat in première ging tijdens Performatik19 en werd hernomen tijdens Kunstenfestivaldesarts 2019 en Het Theaterfestival. Later dat jaar ging ook de productie The Soft Layer in première op Dream City festival in Tunis. Jozef Wouters, Decoratelier en mede-oprichter van Decoratelier Menno Vandevelde werden in 2019 bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs (Ultima) in de categorie podiumkunsten.