Meg Stuart
Damaged Goods
Jozef Wouters/Decoratelier
Artikels
Interviews
Workshops

Meg Stuart, geboren in New Orleans, is een Amerikaanse choreografe en danseres wonend en werkzaam in Brussel en Berlijn. Op jonge leeftijd begint ze met dans en theater in Californië en speelt regelmatig mee in voorstellingen van haar ouders – beide theaterregisseurs – en van hun vrienden. Als tiener maakt ze haar eerste dansstudies met een focus op eenvoudige bewegingen. Stuart verhuist naar New York in 1983 en studeert dans aan de New York University. Ze zet haar opleiding verder aan het Movement Research (New York) waar ze allerhande release technieken bestudeert en is actief in de Downtown New Yorkse dansscène.

Op uitnodiging van Klapstuk 91 in Leuven maakt ze Disfigure Study (1991), haar eerste avondvullende voorstelling, en lanceert zo haar artistieke carrière in Europa. In deze choreografie benadert Stuart het lichaam als een kwetsbare fysieke entiteit die gedeconstrueerd, vervormd en verplaatst kan worden, maar nog steeds betekenissen genereert. De interesse in een eigen structuur groeit en leidt in 1994 tot de oprichting van haar eigen gezelschap Damaged Goods in Brussel.

Damaged Goods heeft een open en dynamische structuur. Dit maakt de productie van zeer diverse projecten en interdisciplinaire samenwerkingen mogelijk. Meg Stuart en Damaged Goods werkten samen voor meer dan dertig werken, van solo’s, groepschoreografieën, locatieprojecten, installaties tot improvisatieprojecten.

Stuart zoekt in samenwerking met artiesten uit uiteenlopende disciplines naar een nieuwe bewegingstaal voor elke creatie en begeeft zich op de grens van dans en theater. Het gebruik van theatrale elementen en een dialoog tussen beweging en verhaallijn keren regelmatig terug in haar choreografieën. Het choreografisch werk van Stuart toont een kwetsbaar lichaam dat zichzelf in vraag stelt. Via improvisatie bestudeert en ontleedt Stuart de emotionele en fysieke toestanden van het lichaam of hun herinneringen. De identiteit van Stuarts artistieke werk herdefinieert zichzelf telkens opnieuw in de zoektocht naar nieuwe presentatiecontexten en territoria voor dans.

Meg Stuart/Damaged Goods heeft een doorlopende samenwerking met Kaaitheater (Brussel) en HAU Hebbel am Ufer (Berlijn). Op uitnodiging van intendant Johan Simons werken Meg Stuart en Damaged Goods van 2015 tot 2017 samen met de Ruhrtriennale. In 2016-2017 is Meg Stuart/Damaged Goods op tournee met BLESSED (2007), VIOLET (2011), An evening of solo works (2013), Hunter (2014), UNTIL OUR HEARTS STOP (2015) en Shown and Told (2016).

© Damaged Goods — info@damagedgoods.be — +32 (0)2.513.25.40